Planning voor 2018

Een nieuw jaar, waarin ik mijzelf een aantal doelen heb gesteld op het gebied van hardlopen.

Om te beginnen is dat de halve marathon in Nijmegen op 18 maart 2018. Mijn trainingen in de eerste periode van 2018 zullen in het teken staan van deze afstand. Hoe ga ik trainen? Dat kun je hieronder lezen.

Hardlopenduurloop én interval 

Uiteraard door het lopen van (lange) afstanden. Ik heb echter ook gemerkt dat je écht sneller wordt van intervaltrainingen (ook al lees je dat overal, zelf ondervinden bevestigt het natuurlijk pas echt). Mijn streven is daarom om minimaal één keer per week een intervaltraining te doen. Eigenlijk vind ik een interval-training ook helemaal niet zo erg. Je kunt in een redelijk korte tijd toch een pittige training afwerken. Daar hou ik van.

De lange duurloop doe ik in het weekend. Mijn derde hardlooptraining in de week is afhankelijk van de tijd die ik ervoor heb en hoe ik mij voel. De planning is om deze training zo’n 5 tot 10 kilometer te doen.

Krachttraining

Daarnaast wil ik werken aan het verstevigen van mijn core en van de spieren in mijn bovenbenen. Dat laat enigszins te wensen over en dat heb ik ook gemerkt tijdens de Zevenheuvelenloop. Laten we het maar niet hebben over de manier waarop ik na de finish weer terug liep 😉 Dat ging niet al te soepel! Dit probleem speelt voornamelijk op bij vermoeidheid, waardoor mijn houding verzwakt. Zo heb ik bijvoorbeeld laatst nog een 15 kilometer zonder problemen gelopen, maar speelde het bij mijn loop op 1 januari al op bij 5 kilometer. Oftewel: steviger maken die spieren!

Alternatieve training 

Daarnaast plan ik ook trainingen in het zwembad in om daar baantjes te zwemmen en probeer ik zo nu en dan aan yoga te doen. Voor zwemmen en yoga heb ik nog geen ritme gevonden en mijn bedoeling is één keer per week aan zwemmen óf yoga te doen.

Rust

Rust is natuurlijk net zo belangrijk als het trainen zelf. Oftewel: ik moet een balans zien te vinden tussen trainen en rusten. Met drie hardlooptrainingen per week, één alternatieve training en krachttraining moet ik daar een ritme in vinden. In ieder geval plan ik twee dagen rust per week en indien ik merk dat ik meer nodig heb, zal ik dat ook pakken.

Overige zaken 

Omdat ik tot zo’n drie jaar geleden nooit actief heb gesport en een marathon toch een behoorlijke aanslag op je lichaam is, zal ik een sportmedisch onderzoek laten doen. Zo krijg ik tevens inzicht in mijn hartslag-trainingszones, omslagpunt en andere zaken die mogelijk interessant/van belang kunnen zijn. Deze staat gepland op 22 januari. Ik ben heel erg benieuwd wat daar de resultaten van zijn.

Ten slotte wil ik goed op mijn voeding gaan letten en kijken naar wat ik nodig heb aan voedingsstoffen. Daar ga ik mij nog meer in verdiepen.

 

Een gedachte over “Planning voor 2018

Plaats een reactie