Race Report – NEW YORK MARATHON 2018

Waaaaa, I DID IT!!! Op 4 november 2018 liep ik de marathon van New York!! Lees je mee?!

Voorbereiding

Op 1 november vlogen we laat in de middag naar New York. Het was een goede vlucht en rond 20:30 New Yorkse tijd waren we aangekomen. De paspoortcontrole duurde láng, maar rond 23:15 waren we in ons appartement. Snel slapen!

DSC_0148.jpg
Verkenningsloopje

Vrijdag begon ik de dag met een verkenningsloopje door Central Park met de organisatie (ik boekte de reis via ATPI). Daar kregen we ook nog wat tips over na de finish: erg handig dus en leuk om de finish al gezien te hebben. Na de verkenningsloop zijn we naar de expo gegaan om mijn startnummer te halen. Dat ging echt heel snel: er stond gewoon niemand in de rij dus ik kon zo doorlopen. Daarna even het shirtje halen en ook Joost en mijn vader haalden hun startnummer op voor de 5 kilometer-wedstrijd die zij op zaterdag liepen. Ongemerkt loop je dan toch veel op zo’n dag. Ongeveer 21.000 stappen later waren we weer in het appartement. Oeps.

IMG_20181102_111951
De finishlijn, alvast even bekeken op vrijdag

Zaterdagochtend met Joost en mijn vader naar de start van hun loop. Dat is ook nog een groot evenement zeg: lopen ook zo’n 10.000 mensen mee! Ook voor hen werden er straten afgezet. Samen met de vader van Joost hebben wij ze op twee punten aangemoedigd: dat was erg leuk om te doen en nu begrijp ik het gevoel dat het voor supporters soms best lastig is om een loper te zoeken tussen ál die hardlopers. Hun finish was dezelfde finish als de marathon. Hadden zij toch ook een beetje dat gevoel, alleen hoefden zij er ‘maar’ 5 km voor te lopen 😉 ’s Middags heb ik de hele middag (en de avond ook) in het appartement doorgebracht en mijn benen rust gegund. Aan het eind van de middag kreeg ik vanuit Nederland een superleuk filmpje van allemaal mensen met een boodschap aan mij: superleuk!!! Aan iedereen die daar een bijdrage aan heeft geleverd nogmaals bedankt!

De wedstrijddag 

DSC_0197
In zwerversoutfit op weg naar de start 😛

Zondagochtend, 3:50 uur. Mijn wekker gaat, het is tijd voor de marathon!! Eigenlijk best goed geslapen. Geprobeerd wat te ontbijten: dat was lastig, toch wat zenuwen 😉 Om 4:25 liep ik samen met Joost naar de metro. Ik vond het geen fijn idee om alleen door het donker op zoek te moeten gaan naar het hotel vanaf waar de bus vertrok dus hij ging mee. Om 5:35 kwamen we aan bij het hotel waar de bus om 5:45 zou vertrekken. Mooi getimed! De busrit was mooi met de opkomende zon. Zo rond 7:00 uur stapten we op Staten Island uit de bus. Wát een hoeveelheid mensen zeg.

Om 10:15 moest ik starten. Tot die tijd samen met twee Nederlandse meiden lekker in het zonnetje gewacht en gekletst. De tijd ging uiteindelijk best snel voorbij en voor ik er erg in had stonden we in het startvak.

De start

Daar sta je dan: aan de voet van de Verrazano Bridge, wachten op het startsignaal. Wat gaaf, nu al. En daar klonk het kanonschot, gevolg door “New York, New York”. Let’s go! Knallen op die marathon 😉

Kilometer 1-10 

IMG_20181104_101246
Enkele momenten voor de start

De eerste kilometers vlogen voorbij. Voor ik er erg in had, had ik er al 10 kilometer opzitten. Het ging volgens plan: namelijk op 10 kilometer per uur.

Kilometer 10-21,1 

Op 15 kilometer zou ik mijn supporters voor het eerst zien. Dat was dan ook het punt waar ik mij de hele tijd op focuste, en daar stonden ze inderdaad! Of eigenlijk zag ik alleen mijn vader: Joost (en zijn vader) zag ik niet. Hij was er toch zeker wel? Vroeg ik mij af. Nou, dan zie ik hem wel bij het volgende punt. Gewoon lekker doorhobbelen nu.

Het tempo ging nog steeds goed en ik voelde mij ook goed. Bij het halve marathon-punt dacht ik: oké dan, ik heb er nu al een halve op zitten en het gaat echt lekker.

897962_284158846_XLarge
Een fotootje van de finish tussendoor om het geheel wat op te vullen

Kilometer 21,1-30 

In dit stuk zat het zwaarste stuk van het parcours: de Queensborough Bridge. Die loopt omhoog en als je er dan al 24 kilometer op hebt zitten is deze wat minder fijn. Kilometer 24 en 25 waren dan ook mijn langzaamste kilometers met 6:28 minuten per kilometer. Daarna herpakte ik en ging ik weer heerlijk door.

Rond kilometer 27/28 was het supporterspunt van de organisatie. Dit was langs 1st Avenue. Ik zag de vlag en zocht mijn supporters, alleen zag ik ze niet. Hè?! Staan ze dan iets verderop wellicht? Nog steeds zag ik ze niet… Dus ik belde Joost, die zei dat ze er stonden. En ik zei dat ik er al voorbij was. Oeps. Hij probeerde naar mij toe te komen en ik ging wat rustiger lopen. Ik liep twee kilometers in een langzaam tempo, maar uiteindelijk heb ik hem niet meer gezien en ben ik gewoon weer gas gaan geven. Ze zouden naar een ander punt langs het parcours komen en mij dat nog laten weten.

Toen kwam ik bij het 30 kilometer-punt aan en dacht ik: dit gaat gewoon lukken. Ik ga ‘m uitlopen.

Kilometer 30-35 

De kilometers bleven eigenlijk gewoon voorbij vliegen. Het was niet mega zwaar en ik genoot ervan. Ik vroeg mij nog af of het uitgemaakt zou hebben als ik verder had getraind dan 30 kilometer, omdat het dus eigenlijk vrij gemakkelijk ging allemaal. Wat voelde dat fijn zeg.

Kilometer 35-40

En dan kom je met 37 kilometer in de benen op een héle lange weg die langzaam omhoog loopt. Pfoe, dat was pittig. Gewoon blijven rennen, sprak ik mijzelf toe. Het tempo zakte iets in (maar achteraf gezien niet eens zo heel veel), maar ik bleef wel doorgaan. Ik had inmiddels van mijn supporters begrepen dat zij bij mijl 24 zouden staan. Wat een rekensom: hoeveel kilometer is dat? Volgens mij kom ik ze zometeen dan wel tegen… Deze rekensom gaf mooie afleiding van het lopen.

En ja hoor, daar zag ik ze! Daar kreeg ik mijn laatste gelletje van mijn vader, ik vroeg even waar Joost was (ik zag ‘m weer niet!) en toen ging ik door. Vol met nieuwe energie, op naar de laatste kilometers.

Kilometer 40-42,2

Ik ga het doen, ik ga het halen, in een supermooie tijd, zonder kapot te gaan. Die gedachten gaven energie voor een eind’sprint’: Na kilometer 39 liep ik met een tempo van 5:42 richting de finish! Heerlijk zeg.

Armen omhoog voor de foto’s: FINISH!!!!! In 4:13:43!!! Niet slecht voor een eerste marathon en in New York! Ik ging voor 4:15 (en hoopte heel erg onder de 4.30 te blijven) dus dat was zeker gelukt.

897961_283216767_XLarge
FINISH!!!

Afsluitend 

Wauw wauw wauw. Wat een gave ervaring was dat. En wat heb ik het fijn beleefd. Het was uiteraard wel zwaar, maar héél zwaar? Dat kan ik niet zeggen. Ik heb gewoon lekker gelopen en ook mijn hartslag is supernetjes gebleven: gemiddeld 178. Dat is best flink onder mijn omslagpunt en onder mijn max (die ligt op 205). Waarschijnlijk dat het daarom ook gewoon goed voelde. Na de finish kon ik gewoon lopen, terwijl velen om mij heen aan het strompelen waren. Ook tijdens het lopen zag ik heel veel mensen wandelen. Ook van mijn knieën heb ik geen pijn gehad. Wat een goed gevoel zeg 🙂 Zo kun je nog eens een marathon lopen 🙂

Ik voelde mij dus ook na de finish heel goed en ben met de metro naar ons appartement in Brooklyn teruggegaan. Pas zo’n 2,5 uur na de finish kakte ik flink in. Ik werd heel misselijk en voelde mij heel slapjes. Dat was even minder. Na een paar uur rechtop in bed zitten heb ik eindelijk twee uurtjes geslapen en daarna weer wat kleins gegeten. Gelukkig was dat gevoel daarna weg en kon ik gewoon gaan slapen. Maandagochtend had ik nog weinig last van spierpijn, dat werd in de middag wel anders 🙂

Wij vlogen pas op 11 november terug naar Nederland. Tot die tijd nog lekker van New York genoten en heel erg veel gezien (en uiteraard op de foto gegaan met medaille). Alleen die metro’s zijn iets minder fijn met marathonbenen, poehee wat zijn daar veel trappen, haha.

Ik kijk terug op een hele gave ervaring en ben echt heel erg blij, tevreden en trots op hoe ik de marathon heb gelopen.

Een gedachte over “Race Report – NEW YORK MARATHON 2018

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s