Race Report – Jeroen Boschloop 19 juni 2018

Wedstrijd nummer 2 van de Summer City Runs in Den Bosch: 5 kilometer door de Bossche Broek.

Spoiler: hij ging goed!! Lees snel verder 🙂 

Voorbereiding

Vorige week vond ik de Engelenrun erg zwaar, achteraf begrijpelijk omdat ik ziek aan het worden was. Ik wilde echter graag op korte termijn mijn PR op de 5 kilometer verbreken, door onder de 25 minuten te lopen. Mijn PR stond nu op 25:26 minuten, dus dat moest te doen zijn zou je denken. De Jeroen Boschloop was kans 2!

De wedstrijd vond plaats op dinsdagavond om 20:00 uur. Dat was natuurlijk wel even anders dan normaal gesproken, want dan vinden ze in het weekend plaats. Dus: een niet te zware maaltijd gegeten, gelsnoepjes gegeten en sportdrank gedronken. Kom maar op, dacht ik!

jeroen bosch
De tweede loper op deze foto, met dat lichtblauwe shirt, that’s me 🙂

De wedstrijd

Geen al te groot evenement, dus ik startte erg ver vooraan. Aftellen maar en gaan!

De eerste kilometer ging goed en vlot (of beter gezegd: snel): 4:45 minuten over een kilometer. Dat betekent 12,6 km p/u! De tweede en derde kilometer legde ik op 4:51 minuut per kilometer af: 12,4 km p/u. Dat ging lekker. Tussendoor zie ik steeds de tussentijden op mijn horloge en dacht ik bij mijzelf: mooi, dat geeft marge voor later.

Ik stopte niet bij de drankpost, ik ging echt voor een snelle tijd dit keer. Ook had ik van te voren veel gedronken en wist ik dat het niet al te lang zou duren voor ik weer bij de finish was. Dat is wel handig aan zo’n kortere wedstrijd.

In de vierde kilometer kreeg ik het zwaar. Ik liep constant achter een man aan, aan wie ik mij mooi kon optrekken om het tempo vast te houden. Alleen werd hij denk ik ook wat moeier: zijn tempo zakte in en het kostte mij moeite om hem voorbij te gaan: ook mijn tempo zakte in.

Gelukkig had ik marge op die eerste kilometers te pakken. Om in 25 minuten te finishen, zou ik namelijk 5:00 minuten per kilometer moeten lopen. Omdat die eerste drie kilometers daar al ruim onder zaten, had ik speling. De vierde kilometer legde ik af in 5 minuten en 10 seconden. Alsnog 11,6 km p/u dus.

Omdat het een bekende route was (ik loop deze route ook vaak zelf) wist ik dus ook dat het op een gegeven moment niet zo lang meer was naar de finish. Normaal vind ik juist onbekende routes leuk, maar omdat ik mijzelf hier wel echt moest pushen kwam dit juist als een voordeel.

Nog zo’n 400 meter te gaan… daar had ik nog 3 minuten voor. Dat moest ik toch wel gaan redden. Mijzelf toesprekend zette ik nog iets aan. De vijfde kilometer legde ik af in 5:02 minuten per kilometer.

In maar liefst 24:41 minuten kom ik over de finish!!! Did it again: weer een PR (flink) verbeterd.

Afsluitend 

Superblij, echt heel blij. Ik was ook wel echt kapot hierna, heb echt alles gegeven. Dus na afloop ben ik lekker even een kwartier op het gras blijven zitten, haha. Mijn hartslag heeft ook weer een nieuwe hoogtepunt bereikt volgens mijn Garmin: 203 maar liefst.

Ik heb mijn PR met 45 seconden verbeterd. Op korte afstanden heb je uiteraard minder grote stappen qua verbeteringen, 45 seconden is dan (voor mij in ieder geval) veel! Mijn doel was onder de 25 minuten en daar zat ik aardig onder. Ook was ik vandaag weer (tijdens de Engelenrun ook al) 21e vrouw van de 102 vrouwen.

Ik heb geen doelstelling om nog sneller te worden op de 5 kilometer. Ik loop aanstaande zondag nog de Omloop van Empel, een 5 km-wedstrijd samen met Zoë. We gaan proberen om daar samen onder de 25 minuten uit te komen, maar ik weet niet of het mij nog een keer gaat lukken hoor, haha. Daarna gaat de focus echt naar de lange afstanden en de trainingen daarvoor.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s