Race Report – Engelenrun 10 juni 2018

Op 10 juni liep ik de Engelenrun in Engelen (Den Bosch). De Engelenrun is onderdeel van de Summer City Runs, een overkoepelend klassement van drie hardloopwedstrijden in juni in Den Bosch.

Je kon kiezen uit de 6 en de 12 kilometer. Omdat ik nu gerichter wil gaan trainen naar de marathon, heb ik besloten om de korte afstand te lopen. Dat hoeft dan minder invloed te hebben op mijn schema. Ook wilden Zoë en ik tijdens de Omloop van Empel ook weer de 5 kilometer lopen, omdat we daar vorig jaar het hardlopen weer mee hebben opgepakt. Nostalgie, haha. En voor het Summer City Runs-klassement moet je dan dus bij alle drie de evenementen de korte of lange afstanden lopen. Aldus liep ik op 10 juni 6 kilometer tijdens de Engelenrun!

Voorbereiding

Het werd warm op zondag! Normaal hou ik daar vrij goed rekening mee, ook al op vrijdag en zaterdag, maar dat schoot er dit keer wel wat bij in. Waarschijnlijk omdat ik dacht, ‘het is maar 6 kilometer’. Wel kleedde ik mij lekker koel en trok ik mijn nieuwe Under Armour-shirtje aan. Dat shirtje heb ik ook al in het paars/oranje en bevalt zo goed in de warmte, dat ik ook een grijs/witte kocht.

Joost heeft mij met de auto afgezet bij de start. Ik had namelijk bedacht om na de wedstrijd nog rustig naar huis te lopen. Dan zou ik meer kilometers in de benen hebben, wat mooi zou passen in mijn schema.

42706854552_950eb14f7e_o

De wedstrijd

Er werd eerst een gezamenlijke warming-up gedaan. Daar deed ik een beetje aan mee. Meestal vind ik dergelijke warming-ups iets teveel energie kosten dus doe ik ze maar half mee, zo ook deze keer. Vervolgens het startvak in. Dat was gewoon één vak, dus ik heb geprobeerd dat ik niet te ver naar achteren, maar ook niet te ver naar voren zou gaan staan. Dat lukte.

De eerste kilometer haalde ik veel mensen in. Althans, toen de ruimte er was om dat te doen. De eerste paar meters was het nogal krap.

De eerste kilometer liep ik met een gemiddeld tempo van 5:08 per kilometer. Iets te langzaam voor mijn PR-doel (dat is namelijk om 5 kilometer onder de 25 minuten te lopen). Omdat hier echter ook die eerste krappe stukken in zaten, dacht ik nog dat komt wel goed. Het tempo daarna was onder de 5:00 per kilometer: goed dus om mijn PR te halen. Ik merkte echter al snel dat ik het niet vol ging houden. De warmte sloeg echt in. Ik besloot dan ook al in de tweede kilometer dat ik niet voor een PR ging, maar gewoon lekker zou gaan lopen.

De kilometertijden gingen dus achteruit. Poehee wat was het zwaar! Ik vond het opmerkelijk: normaal heb ik niet zo’n last van de warmte en zeker niet met het tempo dat ik nu liep. Er stonden regelmatig waterpunten en daar heb ik dan ook gebruik van gemaakt door wandelend een bekertje water op te drinken en het laatste restje over mijn hoofd en polsen te gooien. Toen we rond kilometer 4 een stuk in de schaduw liepen dacht ik echt ‘ooh wat heerlijk dit’. Tot we de zon weer in mochten 😉

De laatste kilometer heb ik nog wat aangezet. Ik kwam in 33:07 over de finish van de 6 kilometer. Daarmee ben ik uiteindelijk 21e van de 130 vrouwen geworden. Ben ik best wel trots op!!

IMG-20180610-WA0012Afsluitend 

De wedstrijd viel mij erg zwaar. Normaal heb ik niet zo’n last van de warmte en zeker 6 kilometer zou dan goed te doen moeten zijn. Niets was echter minder waar. Ik ben dan ook verstandig geweest en heb Joost mij weer laten ophalen in plaats van dat ik nog naar huis zou gaan lopen.

Maandag werd mij duidelijk waarom het zo zwaar voelde. Ik voelde mij de week voor de wedstrijd ook al niet helemaal fit, en uiteindelijk zat ik zowel de maandag als dinsdag ziek thuis. Ik was dus ook gewoon niet fit toen ik de wedstrijd ging lopen en dan is het logisch dat hij zwaar valt. Als ik nu ook een foto terugzie van de wedstrijd (eerder in dit artikel geplaatst), zie ik het ook wel aan mijn hoofd.

Ondanks dat ik dus niet fit was, heb ik toch een mooie prestatie neergezet en ben ik tevreden over het resultaat. Op naar de volgende!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s