Race Report – Vestingloop 27 mei 2018

Loop je tijdens een evenement twee van de drie afstanden, vind je jezelf alsnog amper (of beter gezegd: niet) op foto’s terug! Ik heb nu al 2,5 week gewacht, maar toch maar opgegeven dat ze nog komen 😦 Dus hierbij toch maar het verslag, maar helaas met weinig foto’s. Gelukkig hebben mijn moeder en tante er een aantal gemaakt 😉

Op 27 mei 2018 werd de Vestingloop in Den Bosch georganiseerd. Ik had mij ingeschreven voor de 15 kilometer. Ik vond het jammer dat er geen halve marathon mogelijk was, dus daarom voor de 15 gekozen.

Mijn neefje Jasper roept al jaren dat hij ook wel eens een hardloopwedstrijd mee zou gaan lopen. En nu was het eindelijk zo ver: hij ging meedoen! Hij schreef zich in voor de 5 kilometer. En om hem nou naar Den Bosch te laten komen en hem dan helemaal alleen te laten rennen vond ik ook zo wat. Dus schreef ik mij óók in voor de 5 kilometer!

Voorbereiding

De week voor de Vestingloop, liep ik de halve marathon. Daarna heb ik mijn lichaam rust gegund en weinig getraind. Ik liep die week één keer en op zondag stond deze wedstrijd gepland.

In aanloop naar zondag werd duidelijk: het werd heet! Extra mailings vanuit de organisatie met tips voor lopen in de warmte en er werden extra waterposten ingericht.

De 5 kilometer startte om 12:30 uur, de 15 kilometer startte om 14:00 uur. Ik besloot dat ik gewoon de 5 km met Jasper zou lopen en daarna definitief zou beslissen of ik de 15 ook ging doen. Gezondheid gaat immers voor. Gelukkig kan ik redelijk goed tegen de warmte en ik had er zin in!

img-20180527-wa0011.jpegDe 5-kilometer wedstrijd

We waren op tijd bij het startterrein. We dronken allebei lekker veel water en begonnen vol goede moed aan de 5 km.

De eerste kilometer was zo voorbij! Ook kilometer 2 en 3 gingen erg vlot. Jasper had er goed het tempo in. Hij leek het goed vol te kunnen houden, wat is het soms toch oneerlijk hè 😉

Na kilometer 4 werd het toch wel wat zwaarder voor hem. De warmte was toch wel heftig, zeker als je niet gewend bent om hard te lopen. Uiteindelijk resulteerde dit in het feit dat we de vijfde kilometer vrijwel helemaal wandelend aflegden.

img-20180527-wa0025.jpg

En toch, mijn finishtijd was 30:03! En Jasper zelfs ónder het half uur. Die trok de laatste meters toch nog een flinke sprint, voor ik er erg in had was hij al weg, haha.

Erg leuk om zo gelopen te hebben met mijn neefje. Hij heeft zijn grootspraak van de laatste jaren toch waar gemaakt en is gewoon onder het half uur gefinish bij zijn eerste 5 km-wedstrijd ooit. En dat met minimale training. Daar kan ik alleen maar jaloers op zijn, haha.

De 15-kilometer wedstrijd

Omdat we de 5 kilometerwedstrijd niet al te gek hebben gedaan en de laatste kilometer wandelden, was ik niet zo moe. Ja het was warm, maar ik had het niet té warm. Ook stond er een heerlijke sprinklerinstallatie na de finish, dus was ik lekker afgekoeld. Daarom besloot ik om gewoon aan de 15 kilometer te starten! Niet voor een PR, niet voor een toptijd, maar gewoon om lekker te lopen en kilometers te maken. In mijn eigen vertrouwde trainingsomgeving, maar dan wel met een medaille als ‘beloning’.

Joost bracht mij weer naar de start (die was op een andere locatie dan de finish). Ik at een banaan, dronk weer veel water en om 14:00 uur klonk het startschot.

img-20180527-wa0028.jpg

Aii, dit is toch wel heftig. Dat waren mijn gedachten enkele meters na de startstreep al, hahaha. Ik lijk wel gek, dacht ik. Maar, mijzelf toesprekend, gewoon genieten en rustig aan!

En dat deed ik. Ik liep constant op 10 kilometer per uur gemiddeld. 6:00 minuten per kilometer dus. Een heel mooi tempo. Elke drie kilometer stond er een drankpost. Daar stopte ik steeds met rennen, nam een bekertje water aan en dronk dat wandelend op. Hydrateren was belangrijker dan blijven rennen om een snelle tijd neer te zetten. Ook stonden er veel mensen langs de kant met sproeiers. Ook de brandweer had op één plek een nevel ‘douche’. Dat was heerlijk!!

Op ongeveer 12,5 kilometer kwamen we achter bij ons thuis langs. Dat had ik van te voren al gezegd tegen Joost. En Joost stond daar inderdaad, met de fiets en een flesje ijskoud water! Lekker! Had hij in de vriezer gelegd. Dat kwam heel mooi uit. De waterpost was nog niet geweest en dit zou in ieder geval één keer stoppen schelen. Ik dronk bijna het hele flesje leeg (weer een halve liter naar binnen ;)) en Joost fietste met mij mee. Ik wilde nog kletsen (anders ook zo saai voor hem toch?) maar ik moest gewoon doorrennen van hem. Oké dan, haha. Tot vlak voor de finish kon hij op het parcours meefietsen. Het was breed genoeg en we liepen gewoon op straat. Leuk zo’n personal assistant, haha.

Vlak voor de finish extra gas gegeven en gefinisht in 1:29:57. Wat een mooie tijd zeg. Ik ben drie keer gaan wandelen vanwege het drinken, had er al 5 kilometer op zitten en het was een warme dag. Super tevreden!

Afsluitend 

IMG-20180527-WA0023

Sommigen verklaarden mij voor gek, dat ik zowel 5 als 15 kilometer zou gaan lopen. Ik functioneer echter nou eenmaal beter met warmte en ik loop juist graag met dit weer. Natuurlijk is het belangrijk om goed te hydrateren en daar begon ik op vrijdag al mee. Ik heb geen enkel moment gedacht dat het niet meer ging en ik heb gewoon heerlijk comfortabel 20 kilometer gelopen. Ik deed exact 2:00:00 uur over beide afstanden. En gelukkig ken ik mijzelf goed genoeg. Als het niet was gegaan, was ik gewoon gestopt of überhaupt niet gestart. Maar dat heeft niet één keer door mijn hoofd gespookt.

Weer twee medailles in the pocket! Jammer dat het twee identieke medailles zijn, maar ach 🙂

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s