Road to New York #2

Deel twee van de serie “Road to New York” waarin ik in grote lijnen mijn aanpak beschrijf voor mijn marathontrainingen. Eerder schreef ik al Deel 1. Is mijn plan dat ik daar uiteen heb gezet gelukt of niet?

Met nog 150 dagen te gaan op het moment van publiceren van deze blog (jaja, mijn Garmin helpt mij elke dag herinneren), is het weer tijd voor een update!

Deel 1

Mijn aanpak voor de maanden april en mei was het meetrainen met de loopgroep, het zelf lopen van lange duurlopen in de weekenden, het doen van krachttraining en mogelijk alternatieve trainingen zoals zwemmen en yoga.

Lange duurlopen

In april en mei had ik redelijk wat wedstrijden gepland staan. Zo liep ik op 8 april 10,55 km in Rotterdam, op 15 april 10 km in Vianen, op 19 mei een halve marathon in IJsselsteinloop en op 27 mei een 5 & 15 kilometerwedstrijd in Den Bosch. Daarnaast heb ik ook nog een leven (toch wel? ja toch wel) en is er van mijn bedoeling om in het weekenden regelmatig lange duurlopen te doen niet heel veel terechtgekomen.

Naast voornoemde wedstrijden, heb ik welgeteld één rustige lange duurloop van 20 km gedaan. Die overigens prima ging ondanks de warmte. Daarbij is het natuurlijk wel zo dat die wedstrijden van mei over langere afstanden gingen. De intensiteit is daarbij een stuk hoger dan bij een reguliere training en leg je aardig wat kilometers af.

Dit betekent dus dat ik niet voorbij de 21,1 kilometer ben gekomen qua afstand. Wel heb ik die 21,1 km met een dik PR gelopen en ben ik daar super tevreden over. Die afstanden komen nog wel.

Loopgroep

Er zijn per week twee trainingen met de loopgroep. Als ik het mij goed herinner ben ik elke week minstens één keer geweest. Helaas had ik regelmatig andere afspraken op de avonden staan waardoor ik niet twee keer per week kon meetrainen.

Krachttraining

Dat gaat goed! Het voornemen was minimaal één keer per week aan krachttraining te doen en dat red ik elke week. Daar ben ik best wel een beetje trots op 🙂

Alternatieve trainingen

Ik heb niet meer gezwommen, maar toch wel een aantal keren aan yoga gedaan.

Schema

Rekening houdend met de langere wedstrijden die ik had gepland in mei, ben ik voor de periode daarna een schema op gaan stellen. Ik heb het boek “De tien, de halve en de hele” van Rob Veer gekocht, het boek van Annemerel “Live Love Run” waarin een trainingsschema staat erbij gepakt en uiteraard ben ik gaan rondneuzen op internet.

Mijn ‘schema’ begint dan ook in de week van 4 juni, wanneer deze blog online komt dus. Het uitgangspunt is tweemaal per week trainen bij de loopgroep en eenmaal per week (in het weekend) zelf. Drie weken opbouwen en vervolgens één week rustiger aan.

Ik heb uiteraard nog nooit getraind voor een marathon en voor mijn halve marathon deed ik een beetje wat goed voelde. Ik hoop dat ik met alle wijsheden van internet en het baseren op bestaande schema’s, een beetje iets fatsoenlijks voor mijzelf in elkaar heb gedraaid.

Hieronder dan ook mijn aanpak voor de periode juni/juli.

Loopgroep

Doordat ik met de loopgroep meetrain, hoef ik zelf in ieder geval geen intervaltrainingen te gaan bedenken. Dat doet de trainer allemaal al, ideaal! Waar het voor mij dus op neerkomt, is het netjes volgen van deze trainingen. Uiteraard zal het wel eens voorkomen dat ik niet beide trainingen met de loopgroep mee kan doen. Meestal omdat ik dan die avond ook andere afspraken heb staan. Op dergelijke dagen is het mijn bedoeling om direct na thuiskomst van mijn werk zelf een rondje te lopen. Gaat dat echt niet, dan verschuif ik mijn training’naar een andere dag. Wel probeer ik rekening te houden met steeds minimaal één dag rust tussen twee (intensieve) hardlooptrainingen. Een rustige training wil ik wel eens een dag voor/na een andere training doen. Maar twee intervaltrainingen of twee opeenvolgende dagen, daar zie ik de meerwaarde niet van in.

Duurlopen

De duurlopen ga ik uitbouwen met 2 km per keer. Ik wil ze allemaal op een niet te hoge hartslag lopen. Mijn maximale hartslag is tijdens het Sportmedisch onderzoek vastgesteld op 200, met de kanttekening dat hij mogelijk iets hoger ligt (ik kon echter niet sneller meer rennen). Mijn Garmin heeft tijdens wedstrijden al eens de 202 bereikt. Omdat 200 lekker makkelijk rekent, hou ik die gewoon aan. Mijn streven is om tijdens de lange duurlopen, een hartslag van zo’n 150-160 aan te houden. Tussen de 75 en 80% dus. Dat heb ik nu al een aantal keer gedaan en daar hou ik het prima langere tijd op vol. Het tempo ligt dan wel erg laag, maar ik ben benieuwd of ik ga merken dat het tempo bij die hartslag uiteindelijk ook omhoog gaat.

Als alles volgens planning gaat, loop ik op eind juli 30 kilometer. We shall see!

Wedstrijden

Ik heb de komende periode minder wedstrijden gepland staan, maar toch loop ik er straks in korte tijd drie. Op 10 juni de Engelenrun (6 km), op 19 juni de Jeroen Boschloop (5 km) en op 24 juni de Omloop van Empel (5 km). Dat zijn alledrie evenementen in Den Bosch. Loop je bij alle drie dezelfde afstand, dan doe je ook nog eens mee aan het Summer City Runs klassement. Ik vind dat een erg leuk initiatief. Ik heb mij daarom voor al deze drie wedstrijden ingeschreven voor de kortste afstand. Zo hoeven ze geen al te grote invloed te hebben op mijn verdere schema en ook wil ik proberen om bij één van deze drie evenementen onder de 25 minuten te duiken op de 5 km (PR is nu 25:26 dus zou mogelijk moeten zijn toch?).

Op 23 juni heb ik eigenlijk ook de TT Run in Assen gepland staan. Hoewel dit mij echt heel erg gaaf lijkt, twijfel ik of ik eraan mee ga doen. Het is toch wel een flink stuk rijden vanuit Den Bosch…

Kracht

Uiteraard blijft krachttraining een zeer belangrijk punt! Het één keer per week trainen gaat tot nu toe goed. Ik ga proberen of ik dit (zo nu en dan) naar 2x per week op kan schroeven, door bijvoorbeeld na een kortere training wat oefeningen te doen. Het hoeft natuurlijk niet gelijk elke keer een lange training te zijn!

Yoga & zwemmen

Het yoga en zwemmen noem ik in één. Dit omdat het beiden ‘alternatieve’ trainingen zijn. Omdat tijd niet onbeperkt is, kan ik uiteraard niet alles doen! Laatst ben ik eens overdag gaan zwemmen, op vrijdagmiddag. Dat beviel erg goed: het was heerlijk rustig in het zwembad! Dat wil ik vaker doen. Het zwemmen in de avonden vind ik altijd wat minder: het zwembad is zo vol en je bent constant aan het opletten of je zelf niet iemand raakt of dat iemand jou niet raakt. En dan hebben we het nog niet eens over die sloten water die je binnenkrijgt doordat iemand ineens naast je zwemt.

Yoga daarentegen kan ik gewoon thuis doen. Samen met de DVD “Yoga voor dummies” kom ik een heel eind en merk ik langzaam vooruitgang. Yoga is dan ook iets wat ik vooral doe op avonden met tijd over en geen zin om hard te lopen (bijvoorbeeld door slecht weer, jaja ik ben van suiker zoals jullie wellicht al weten) of als ik de avond ervoor al krachttraining heb gedaan. Yoga vind ik dan een fijn alternatief!

Samenvattend

In grote lijnen hetzelfde als voorheen, maar ik ga vanaf juni wel wat gerichter trainen. Ik ben benieuwd of het gaat lukken om mijn schema aan te houden en of ik progressie boek. Vooralsnog drie hardlooptrainingen per week met daarnaast één keer per week krachttraining. En indien mogelijk yoga of zwemmen erbij. Het opschroeven naar vier keer per week hardlopen gebeurt waarschijnlijk vanaf augustus.

Stay tuned! Er zit vooralsnog geen regelmaat in deze serie. Om op de hoogte te blijven van nieuwe artikelen, kun je je abonneren! Dan krijg je daar namelijk automatisch een melding van.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s