Race Report – Rotterdam 8 april 2018

Ik wilde graag eens een grote marathon bijwonen. Zo is de ‘nieuwigheid’ er voor New York wellicht al wat af. Daarom schreef ik mij een tijd geleden in voor de kwart marathon in Rotterdam: 10,55 kilometer door Rotterdam met finish op de Coolsingel. Hoe het ging? Hieronder mijn verslag! Wat later dan gepland online, want ik had gehoopt nog wat foto’s tegen te komen. Die bleken helaas schaars…

20180408_072948Bij het inschrijven had ik niet zo goed gekeken naar de tijden. De start bleek namelijk al om 9.30 te zijn. Vanuit Den Bosch betekende dit dat ik op tijd moest vertrekken. Om 7.30 zat ik dan ook al in de auto, op weg naar een P&R om vervolgens met de metro mijn weg naar het centrum te vervolgen.

De uitgezochte P&R was al vol, gelukkig werd dit op tijd aangegeven langs de snelweg. Op naar de volgende dus. Daar was meer dan genoeg plaats. Dan in de metro richting Beurs. Ik moest mijn startnummer namelijk nog ophalen op de expo. Daar stond uiteraard een rij. En daarna moest ik naar de wc. Dat was een nog grotere rij. De tijd tikte maar door en ik zag dat het ook nog ongeveer een kilometer lopen was naar de start… Oei dat wordt nog krap. Ik startte in de eerste wave. Flink doorgelopen en toch op tijd het startvak gehaald. Gelijk opgewarmd šŸ˜‰

Kilometer 1-5

20180408_092717In het startvak viel het al op: wat een drukte… Ik hoopte dat dit op het parcours mee zou gaan vallen. Helaas bleek dat niet zo te zijn. Het was echt heel druk. De hele tijd was ik bezig om mensen in te halen. Ik had mij dan wel ingeschreven met een iets te enthousiaste eindtijd, maar er liepen genoeg mensen waardoor ik vond dat ik dus wel heel erg meeviel. Ze hadden gewoon een heel laag (jog)tempo en de eerste personen gingen al bij kilometer 2 lopen. Uiteraard snap ik dat je dit van te voren nooit zeker weet en uiteraard hoeft niet iedereen snel te zijn (dat ben ik zelf ook echt niet). Maar Ć”ls je je dan inschrijft voor een snellere tijd dan je daadwerkelijk gaat lopen of besluit om te gaan wandelen: ga dan rechts lopen!! Dat heeft mij wel heel erg gestoord. Ik liep daardoor vaak op onverharde stukken en door het gras. Daar was het tenminste rustiger en kon ik beter doorlopen dan op de weg. Uiteraard loopt dit niet zo lekker door als op de weg.

Mijn gemiddelde pace was 5:36 minuten per kilometer voor de eerste 5 kilometer. Bijna 11 kilometer per uur dus. Netjes!

Kilometer 5-10

20180408_085633Na de 5 kilometer stond er een drankpost. Vanwege de warmte leek het mij goed om daar gebruik van te maken. Maar dat dachten meer mensen…. Het stroopte echt op! Daarna verder gegaan met het inhalen. Heb dat eigenlijk nog nooit gehad, en zo bijzonder snel liep ik nu ook weer niet.

Ik voelde mij goed en probeerde iets te versnellen. Immers nog ‘maar’ 5 kilometer te gaan. Zo rond de 7/8 kilometer kwam er ook op bepaalde plekken iets meer ruimte op het parcours, maar nog niet voldoende om gewoon lekker door te lopen in het tempo dat je zou willen.

De tweede 5 kilometer liep ik in 5:21 minuten per kilometer! Dat is 11,2 kilometer per uur.

20180408_103802Kilometer 10-10,5

De wedstrijd was 10,5 kilometer lang, zodat we finishten op de Coolsingel. Er lag een tijdregistratiemat bij de 10, dus dan wist je dat het nog maar 500 meter was. Even aanzetten dus. Maar richting de finish werd het weer steeds drukker. En de mensen stopten praktisch op de mat. Niet handig.

Sprintje gelopen in 4:42 minuten per kilometer: 12,8 kilometer per uur, wow!

Afsluitend

Jammer van de drukte, maar wat een sfeer. En wat een mooie tijd heb ik gelopen: 54:42 op de 10 kilometer en 57:17 op de 10,5. Ik ben 993e vrouw van de 6874 vrouwen. En mijn overall positie was 3781 van de 13796. Oftewel: zo’n 10.000 mensen achter mij gelaten?!

Het tempo zat er goed in. Wat langzamer op gang door de drukte en niet overal zo hard kunnen gaan als ik had gewild daardoor. De tweede helft heb ik echt flink sneller gelopen dan de eerste helft, daarom is het ook mijn idee dat er wel wat meer in had gezeten, maar toch was ik super tevreden. Ook vanwege de warmte. Ik dacht dat dit wel mee zou vallen om 9.30 ’s ochtends. Dat was dus niet zo! Die lange broek en lange top waren dus niet zo heel erg slim…

De week erop was het nieuwe ronde, nieuwe kansen in Vianen šŸ˜‰

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s