Race Report – Stevensloop 18 maart 2018

medaille.jpg

Op 18 maart 2018 vond hij plaats: mijn eerste halve marathon tijdens de Stevensloop in Nijmegen! Hieronder lees je mijn verslag!

De Stevensloop in Nijmegen werd dit jaar voor het vierde jaar op rij georganiseerd, door dezelfde organisatie als de Zevenheuvelenloop. Omdat ik te spreken ben over de organisatie van de Zevenheuvelenloop, had ik besloten om mijn eerste halve marathon hier te gaan lopen. Ook vind ik de omgeving Nijmegen mooi, dus dat was reden genoeg 🙂

Voorbereiding

De trainingsweek voorafgaand aan de wedstrijd heb ik rustig aan gedaan. Op dinsdag een duurloop met de loopgroep en op zaterdagochtend met Zoë een kort rondje van 3 kilometer.

Waar ik geen rekening mee had gehouden toen ik mij inschreef, was de wind en de kou. Ik dacht: half maart, richting het voorjaar, dan heb ik vast aardig weer. En tot vorige week zondag leek dat ook te gaan kloppen. Totdat ineens de berichten over de ‘Siberische beer’ langskwamen op het nieuws. Sneeuw, gevoelstemperaturen van -15… En ik (een echte koukleum) ging een halve marathon lopen… Ojee!

Oké. Daar kunnen we niks aan veranderen en ik ga hem hoe dan ook lopen. Dus: laagjes, laagjes, laagjes. Niet te lang in het startvak wachten en gaan met die banaan ;). Voor de start nog even lekker ergens binnen thee gedronken, vlak voor de start een beetje warmgelopen en gezorgd dat ik zo ver mogelijk vooraan stond in het startvak, zodat ik zo snel mogelijk kon starten.

154341_finish2_st18_dsc_3074

Kilometer 1-5

En we zijn weg. Wat een wind al, gelijk na de start. Waar ben ik aan begonnen 😉 Ik word veel ingehaald, maar ik had mij dan ook voor een wat enthousiastere eindtijd ingeschreven dan dat ik daadwerkelijk zou lopen. Geen probleem, ik loop mijn eigen tempo en ik laat mij niet opjagen.

Na de eerste twee kilometers wist ik al: die tijd onder de 2:00 uur gaat niet lukken. Daarvoor zijn de omstandigheden gewoon te heftig en die tegenwind kost echt heel veel energie.

Mijn startnummer was in het startvak al losgekomen, maar toen heb ik hem nog vast kunnen maken. Echter bij kilometer 2 kwam er alweer een speldje los en bij 5 hingen er al twee los. Ik heb hem er dus maar afgehaald en in mijn zak gedaan. Anders zou ik straks niet eens een eindtijd hebben, tss! Daarvoor zie ik niet af 😉

De eerste 5 km liep ik in 29:25 minuten met een gemiddeld tempo van 5:53 minuten per kilometer. Erg netjes dus.

Kilometer 5-10

Deze kilometers liepen door open gebieden en langs het water. Wind tegen en als je onder een brug vandaan kwam kreeg je gewoon een duw terug. Wat was het zwaar. Kilometer voor kilometer richting de 10: dan ben ik op de helft en krijg ik vast wel een keer wind mee. Toch?!

Mijn gemiddelde tempo was in deze kilometers het langzaamste: 6:21 minuten per kilometer.

Kilometer 10-15

img_5303

Bij kilometer 15 zouden ze lauwwarme thee uitdelen. Daar keek ik naar uit! En ook was ik inmiddels over de helft. Nog ‘even’ doorzetten dus. Maar die wind mee waar ik op hoopte vanaf kilometer 10, die bleef uit. Zo rond de 12/13 kilometer denk ik, kregen we wat stukjes wind mee of althans: geen wind tegen of vanaf de zijkant. Die lauwwarme thee was overigens bloedheet. Maar de bekertjes water was ik al voorbij. Dus even wat meters gewandeld, flink geblazen in m’n thee, een paar slokjes genomen en weer gaan rennen. Het einde komt in zicht!

Het gemiddelde tempo was 6:11 minuten per kilometer.

Kilometer 15-20

Bebouwde kom! Niet het hele stuk, maar op bepaalde stukken liep je wat meer beschut. Wat was dat fijn zeg. Nog maar 6 kilometer te gaan: aftellen maar. “Nog maar een half uurtje”, “nog maar 20 minuutjes” en ga zo maar door. Het einde komt nu écht in zicht! Alleen voor je daar daadwerkelijk was, moest je de Waalburg nog over. De wind op die brug was echt niet niks. Ik werd soms echt opzij geblazen.

Mijn gemiddelde tempo in dit stuk was 6:17 per kilometer.

finish

Kilometer 20-21,1

Nog 1,1 kilometer. We lopen de stad in en ik zie de reclamebogen al. Die zijn vast vlak bij de finish. De laatste meters: nog even aanzetten! Gefinisht!!!! I did it!

Na de finish kreeg je gelijk een isolatiedekentje en Joost stond ook al klaar met de tas met extra kleding. Extra broek aan, extra trui aan, dekentje om, andere muts en handschoenen aan en een sjaal om. Ik had het niet koud! Haha.

<– Charming hè?

Afsluitend

Wat was het zwaar. Ik kan er niet heel veel meer over zeggen. Ik finishte in een tijd van 2:09:57. Ik vind het erg netjes met deze omstandigheden. Om onder de beoogde twee uur te komen, had ik er echt vol voor moeten gaan en alles moeten geven. En als je dan zulke wind tegen hebt, dan gaat dat gewoon niet. Dus dat vind ik ook niet erg. Ik vind het al knap van mijzelf dat ik hem toch in een zeer acceptabele tijd heb uitgelopen. Ik heb nu in ieder geval een keer een halve marathon gelopen, en dit betekent dat ik de volgende keer een PR te verbreken heb 😉

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s