Review – Fitbit Charge 2

2-IMG_5223

Ik heb de Fitbit Charge 2 nu enkele maanden in gebruik. Voordat ik een dergelijke ‘gadget’ koop, ga ik altijd op onderzoek uit. Welke keuzes heb ik, wat zijn de functionaliteiten, welke spreekt mij het meeste aan en last but not least: wat zeggen gebruikers ervan? Vandaar dat ik nu een review schrijf over mijn horloge, zodat ik jou wellicht van wat meer informatie kan voorzien.

Ik heb mijn Fitbit Charge 2 gekocht in augustus 2017 en ik draag hem nu al zo’n vijf maanden dagelijks. Het is een zogeheten activity tracker, geen uitgebreide smartwatch. De reden van mijn keuze is dat ik nog wel eens in een opwelling iets kan kopen en ik zou het zonde vinden om een dure smartwatch te kopen die vervolgens vrijwel ongebruikt in de kast zou belanden. Zo heb ik namelijk eerder een hartslagband met horloge gekocht, welke ik niet vaak heb gebruikt omdat ik die hartslagband gewoon erg vervelend vond zitten.

En dan nu waar het echt om gaat: wat kan de Fitbit Charge 2 en wat vind ik ervan?

Hartslagregistratie
Uiteraard houdt de Fitbit je hartslag bij. Je kunt op je homescherm voor allerlei verschillende vormgevingen kiezen. Ik zie altijd de tijd, mijn stappen en mijn hartslag. Je hartslag wordt gedurende de hele dag gemeten en dat kun je terugzien via de app of via de website van Fitbit. Via de site kun je net wat meer informatie terugzien, dus als ik mijn hartslag echt wil analyseren ga ik daarheen. Voor een vlugge check van het verloop van de dag, hoeveel tijd ik in welke zone heb besteed en wat mijn rusthartslag is, kijk ik altijd gewoon in de app.

De hartslagregistratie werkt volgens mij vrij accuraat en tijdens inspanning zie je je hartslag ook snel veranderen bij het wijzigen van je inspanning.

bew-IMG_5198

Tempo
Tijdens het lopen kun je door middel van de knop aan de zijkant instellen welke informatie je in je scherm ziet: je huidige snelheid, gemiddelde snelheid, hartslag, afstand, welke zone je traint etc. Ik kies vrijwel altijd voor weergave van de huidige snelheid. Op basis daarvan kun je dan makkelijk je tempo aanpassen. Een nadeel is wel dat ik in de winter met nogal veel laagjes kleding aan loop en ook handschoenen draag. Dan kan ik tussendoor dus niet zo makkelijk kijken wat mijn snelheid is en moet ik het hebben van de updates die ik per kilometer van mijn Nike+ app krijg. Als ik een training doe waarbij ik echt in een bepaald tempo wil lopen, dan draag ik hem over mijn shirt heen. Helaas heb ik dan geen hartslagweergave, maar dat is de keuze die ik dan maak.

GPS
De Fitbit Charge 2 heeft geen eigen GPS. Oftewel: als je een rondje gaat hardlopen en je wil je route bijhouden, moet je je telefoon meenemen. Dit was voor mij geen bezwaar. Mijn telefoon neem ik toch altijd mee. Wat wel een nadeel is, is dat als je telefoon geen goed GPS-signaal heeft, je Fitbit dat dus ook niet heeft. Zo liep ik eens een rondje en gaf mijn Fitbit aan dat ik echt heel erg traag liep. Ik begreep er niets van. Het was zwaar en voor mijn gevoel ging ik echt een stuk sneller dan wat hij zei. Toen ik achteraf mijn route terugkeek zag ik het direct: volgens mijn Fitbit had ik namelijk kriskras door een plas in het natuurgebied gerend. Terwijl ik toch echt niet had gezwommen 😉 Dat is natuurlijk wel jammer, want dat gaf mij mentaal een vervelend gevoel over de vraag of ik wel klaar was voor de wedstrijd die week erna.

Voortaan check ik dus van te voren of mijn telefoon een goed GPS-signaal heeft voordat ik ga lopen. Verder vind ik het ontbreken van de GPS (nog) niet bezwaarlijk.

Design
Ik vind de Fitbit mooi qua design. Hij is niet te groot en dik, iets waar je (vind ik) wel rekening mee moet houden als je smalle polsen hebt zoals ik. Ook kun je heel erg eenvoudig de bandjes wisselen en ook dat is leuk om hem zo matchend te maken bij je outfit 🙂 Meestal heb ik echter het standaard meegeleverde bandje om, ik heb de Special Edition Black/Gunmetal Stainless Steel.

Meer sportenezgif-2-b60338e49e

Je kunt meerdere sporten bijhouden, niet enkel hardlopen. Je kunt er zes programmeren om uit te kiezen op je telefoon, maar via de app heb je keuze uit nog meer. Zo heb je ook de optie Yoga, Gewichten, Fietsen etc. Je programmeert degene die je het meest gebruikt in, en daar kun je dan eenvoudig voor kiezen als je gaat sporten. Hardlopen is bij mij de eerste sport die wordt weergegeven.

Niet geschikt voor in het water
Dat zag ik in eerste instantie niet als een nadeel. Toen ik hem kocht, zwom ik namelijk nog niet. Tegenwoordig probeer ik één keer per week een zwemtraining te doen, vanwege de voordelen daarvan. Dan kan ik mijn Fitbit dus niet omhouden. Wel kan ik mijn zwemtraining later invoeren, maar dat betekent wel dat ik het aantal baantjes dat ik zwem steeds moet tellen. En dat schiet er nog wel eens bij in.

Ook vind ik het tricky als het regent. Hij kan namelijk wel tegen wat spatjes. Maar wanneer zijn het spatjes en wanneer is het echt té nat? Daar kan ik geen antwoord op geven, omdat ik dat liever niet wil ondervinden 😉 Maar het maakt wel dat als het regent, ik er heel erg op gefocust ben dat mijn Fibit niet te nat wordt.

Voor een volgend horloge zou waterproof voor mij wel een vereiste zijn.

Slaapinzicht
Als je je Fitbit ’s nachts ook omhoudt, registreert hij ook je slaap. Dat vind ik erg interessant. Je ziet hoe vaak en hoe lang je wakker bent geweest en hoe lang je in lichte, diepe en remslaap bent geweest.

Connectie met telefoon
Je kunt ervoor kiezen om de meldingen van je telefoon weer te laten geven op je Fitbit. Dat gaat dan over de inkomende oproepen en berichten. Ik had eerst ingesteld dat hij mijn WhatsApp meldingen liet zien. Daar werd ik echter gek van. Nu heb ik ingesteld dat hij sms-jes weergeeft. Als ik een sms krijg of gebeld word, dan gaat hij trillen. Dit is voor mij ideaal, omdat mijn telefoon altijd op stil staat en ik telefoontjes dus nogal eens mis.Conclusie
Naast voornoemde punten, heeft de Fitbit natuurlijk nog veel meer functionaliteiten. Voor mij zijn dit echter de meest belangrijke punten om te noemen.

Ik ben nog steeds erg te spreken over de Fitbit Charge 2. Voor relatief weinig geld (ze kosten tussen de € 119,= en € 150,=), heb je een veelzijdig horloge dat de belangrijkste informatie bijhoudt tijdens het hardlopen en vervolgens inzichtelijk maakt in de app. De batterij gaat lang mee (zo’n 5 dagen) en is snel opgeladen. Een upgrade zou voor mij wel zijn dat hij waterbestendig is en dat ik meer informatie tegelijkertijd in het beeldscherm kan zien. Ook lees ik soms over horloges waar je trainingen in kan programmeren. Dat lijkt mij echt ideaal! Maar daar is hij dus helaas niet voor geschikt.

Mijn oordeel:

stersterstersterster-leeg

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s